woensdag 29 januari 2014

Denise's havermout

Nou, ik geloof dat dit een primeur is op mijn blog. Een recept. Re-cept. Als ik iets weinig doe dan is het koken. Maar mijn ontbijt (of lunch..) is daar een uitzondering op! Mijn havermoutontbijtje is het beste ontbijt dat er is en ik post het vaak op Instagram. Ik heb de vraag gekregen of ik het recept wil delen, dus daarom leg ik het nu uit!

Pak eerst maar eens even alle ingrediënten erbij. Een pak halfvolle of magere melk, havermout, kaneel, Stevia zoetstof (of suiker), een klein appeltje, rozijnen en appelstroop.

Ik vind het zelf fijn om vaste maten te gebruiken. Dit hoeft niet en je kan er natuurlijk ook best iets vanaf wijken. Als je het wel fijn vindt om het aan te houden, dan heb je dit nodig:
☞ 220 gram melk
☞ 55-60 gram havermout
☞ 15 gram rozijnen
☞ een grote eetlepel Stevia
☞ flink wat kaneel
☞ de helft van een appel in kleine stukjes (ongeveer 60 gram)

Deze ingrediënten doe je allemaal bij elkaar in een steelpannetje. Deze zet je op een vuurtje. Zet het vuur niet te hoog! Roer alles door elkaar en herhaal dit na enkele minuten. Na 5 tot 10 minuten wordt de pap steeds dikker. Blijf dan roeren tot het dik genoeg is. Dan kun je het in een kommetje doen. Wat ik dan zelf nog doe is een grote klodder appelstroop op de havermout. Dit zet ik dan nog 50 seconden in de magnetron, zodat het eroverheen smelt én je havermout goed warm is! Tot slot kun je er ook nog noten overheen doen, dat is heel lekker (maar wel weer extra calorietjes, hihi).

En dan.. smullen! Dit ontbijt vind ik zelf ontzettend lekker. Je kan de appel trouwens ook prima vervangen door peer, bosbessen of banaan. Met appel of peer vind ik zelf het lekkerst. Het voordeel van dit ontbijt: je zit héél lang vol. Bovendien is havermout ook supergezond. Het bevat antioxidanten en is glutenvrij. Ik ben benieuwd wie van jullie ook havermout voor het ontbijt neemt of het nu wil proberen?!

Ps: In plaats van de havermout te koken, kun je ook alles bij elkaar doen en het in de magnetron zetten. Zorg er wel voor dat je dan af en toe roert tussendoor.

31 opmerkingen:

  1. Mooie foto's en lijk mij een erg lekker recept! liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm, dit ga ik onthouden! Ik wil havermout al een tijdje proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hmmmmmm lekker! Ik neem ook (bijna) elke ochtend havermout. Ik doe vaak banaan bij mij havermout, doe het dan ongeveer 2min in de magnetron en roer dan alles tot een gladde massa. Ik vind het het allerlekkerst als ik het een nachtje in de koelkast laat staan en er 's ochtends nog wat rozijnen bij doe, zeker het proberen waard! (ik vind persoonlijk koude havermout iets lekkerder dan warme havermout) Maar dit ga ik zeker ook proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een tip, gebruik eens sojamelk ipv normale melk! Dit is echt lekker zoet en ik had het niet verwacht maar geeft een superlekkere boost aan je havermout en vooral de combinatie met kaneel en appel is echt lekker dan :D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Proef je de melk nog heel erg terug? Wil altijd havermout proberen maar ik vind melk echt heel erg vies haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het nog nooit op maar het lijkt me best lekker! En het is heel gezond!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat ziet er oprecht heerlijk uit! Dat ga ik zeker nog een keer maken :D

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Juhummm! <3 Dankjewel voor het delen van je geweldige havermout! Mij lijkt deze portie wel bizar veel trouwens, maar het is wel goed om de dag mee te beginnen. Misschien ga ik het morgen gelijk al wel maken :) Want ik ben het eerste uur vrij!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ziet er goed uit!
    Wel even een puntje.. Die Stevia die je gebruikt, is geen pure Stevia en dus ook meer vergelijkbaar met aspartaam (volgens mij zat er ook een soortgelijke zoetstof in die Stevia uit de supermarkt). Ik weet niet of je het perse daarvoor gebruikt, maar als je dat niet doet zou ik het gewoon lekker verder gebruiken. Het is alleen een beetje gemeen trucje van supermarkten om Stevia 'goedkoop' te verkopen, terwijl er nauwelijks Stevia inzit.
    Maar vat dit trouwens aub niet als kritiek op haha, ik houddd van havermout.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hmmmm havermout :) Maar wel even een puntje, weet niet of je het daarvoor ook gebruikt:
    Stevia uit de supermarkt is geen pure stevia. Er zit meer een kunstmatige zoetstof in dan dat er daadwerkelijk stevia wordt gebruikt (dus eigenlijk is er niks beters meer aan dan bv aspartaam). Op deze manier kan de supermarkt dit namelijk veel goedkoper verkopen, met goede marketing. Pure stevia is helaas een stuk duurder en sterker als een zoetstof.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had dit inderdaad al eerder gehoord... maar anders is het inderdaad wel erg duur.

      Verwijderen
  11. Het ziet er echt lekker uit! Ik eet het gewoon met een banaan en honing :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oeeeeh that looks good! Wellicht ga ik het ook eens proberen dan :) ben namelijk dol op havermout, ik eet het vaak met banaan, framboos of bosbessen. Maar ook is het echt super lekker met kaneel en pindakaas erdoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh dit lijkt me echt verrukkelijk! Ik ga het zeker eens proberen :D. Je plaatst sowieso vaak jaloersmakend lekkere (en gezonde!) ontbijtjes en lunch op je foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vind havermout zo lekker! Ik maak het elke keer weer anders :) Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  15. mmmmm.. Ik eet ook bijna elke ochtend havermout, maar dan met banaan. Met appel en appelstroop lijkt me ook heerlijk! Morgen maar eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Leuke manier, om je fruit direct mee te koken, ga ik morgen ochtend doen! Ik kook gewoon eerst amandelmelk of ongezoete sojamelk, en als die bíjna kookt, doe ik de havermout erbij. En pas als ik het al heb uitgeschept, doe ik er chiazaad, lijnzaad en fruit bij (het liefst granaatappelpitjes, mmm...) maar morgen ochtend ga ik het zo eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Yeahh stiekem hoopte ik al dat je deze erop ging zetten want het zag er laatst zo lekker uit!! x

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Mooie foto's Deniess! :D
    Dit ontbijt lijkt me heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Jummie dit ziet er heerlijk uit. Ook maar een keer proberen! <3

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Oh ik wist niet dat je de appel er ook bij 'kookte' zegmaar! Haha, grappig. Ik ga het morgen eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik ga dit deze week nog eens proberen, ben benieuwd! :)

    BeantwoordenVerwijderen

Ik ben blij met iedere reactie die ik krijg! Als je een vraag stelt, dan beantwoord ik die ook hier.