zondag 8 september 2013

Living healthy

Het is alweer een hele tijd geleden (lees: eind juni), dat ik heb geschreven over mijn veranderde leefstijl (het proberen gezonder te eten en sporten). Dus daarom ga ik daar vandaag weer eens wat over vertellen. Want hoe gaat het nu?Eind juni, vlak voordat ik op zomervakantie ging, had ik me voor het laatst laten wegen/meten bij de sportschool. Ik was toen echt nog een beetje bezig met de laatste kilootjes afvallen, zo vlak voordat ik op vakantie ging. En dat lukte ook allemaal best goed. Ik woog tussen de 57 en 56 kilo, op zich een prima gewicht (eigenlijk zelfs wat aan de lage kant..). Ik was van plan om op vakantie wel te blijven bewegen. Dat heb ik ook wel gedaan. Ik heb een stuk of 6, 7 keer 's ochtends of 's avonds hardgelopen. Maar dat haalde niet veel uit.. Italië is pizza, is ijs, is 's avonds bij het uitgaan drankjes drinken. Dus ja, toen ik weer thuis kwam, was het ook niet zo gek dat ineens bijna 2 kilo was aangekomen.Dus ik ging weer hard aan de bak! In de maand augustus heb ik weer heel erg veel gesport. En wat het eten betreft: doordeweeks lukte het me heel goed om gezond te eten. Ik liet de koek, snoep en chippies staan en at gewoon lekker veel fruit, zuivel, brood, enzovoort. Maar het was nog steeds zomervakantie en in de weekenden deed ik heel veel leuke dingen. Het is gek; als ik op een andere plek ben dan thuis, of als ik mèt anderen ben, dan eet ik heel anders. Veel ongezonder en ook meer. Ik weet zelf ook niet hoe dat komt, het is best vervelend. Maar goed, na zo'n slecht weekend ging ik er doordeweek gewoon weer hard tegenaan.Wat ik daarom heel vreemd vond, was dat ik - toen ik weer terug was op mijn oude gewicht - de hele tijd rond de 57 kilo bleef wegen. Ik begon me af te vragen of dit nu alleen kwam door de slechte weekenden die ik had. Ik begreep het echt niet. Ik sportte zo veel! Vorige week móést ik het gewoon weten. Ik vroeg een sportinstructeur of ik me mocht laten wegen, en dat mocht. Helaas had hij mijn vorige resultaten niet bij de hand, maar die had ik thuis wel! Dus ik ben meteen gaan vergelijken thuis en daar kwam zeker iets bijzonders uit. Kijk maar eens naar het volgende:


Misschien zie je wat er opvalt, misschien ook niet. Ik zal het uitleggen. Je ziet dat ik tijdens de laatste meting iets meer woog dan de meting van eind juni. Je ziet ook dat mijn lichaamsvocht wat lager ligt (hierdoor weeg ik misschien net iets meer dan normaal). Maar het gewicht ligt dus ongeveer gelijk. Maar als je verder kijkt, zie je dat mijn vetpercentage en vetmassa omlaag zijn gegaan en dat mijn vetvrije massa juist meer is geworden. Oftewel, op dit moment is mijn lichaam bezig met het opbouwen van spieren. Ik doe naast cardio natuurlijk ook krachttraining. Ik heb gemerkt dat ik bij sommige oefeningen ook wat meer gewicht aan kan. Ik doe ook twee keer body workout per week, waarbij we ook soms kettlebells en gewichtjes gebruiken.

Dit is dus ook de reden dat ik niet meer afval. En wil ik dat dan? Nee, dat wil ik niet. Mijn BMI is hartstikke prima. Ik heb een gezond gewicht. De sportinstructeur zei zelfs: 'Als ik jou was, zou ik er niets meer aan doen.' Nu ga ik natuurlijk niet ineens stoppen met sporten of ineens mijn hele eetpatroon omgooien.

Ik blijf gewoon lekker sporten en ik let ook nog wel op wat ik eet. Maar ik ben wel van plan om het geleidelijk aan te gaan passen. Het is belangrijk dat ik probeer om op dit gewicht te blijven. Dus ik zorg er wel voor dat ik wat meer calorieën binnenkrijg. In de sportschool ga ik me richten op strakker worden, niet op afvallen.

Ik ben erg blij met de vooruitgang die ik heb geboekt. Ik voel me fitter en fitter worden en ook steeds zekerder. Ik hoop dat jullie dit leuk vonden om te lezen. Als je vragen hebt, dan hoor ik die!

31 opmerkingen:

 1. Wauw, wat knap dat je zoveel bezig bent met gezond eten en sporten. Ik zou het je niet na kunnen doen al moet ik zelf ook oppassen met wat ik eet en dat probeer ik ook. Helaas heb ik geen tijd voor een sportschool (en het is ook duur) dus ik let nu vooral goed op met wat ik eet. Ik fiets nu ook elke dag bijna een halfuur naar stage in Utrecht (heen en terug) en ik fiets daar over een hele zware heuvelbrug, haha. Ik heb echt superveel respect voor je dat je zoveel bezig bent met sporten, keep on going ❤ Dit motiveert me heel erg!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed zeg! IK moet ook weer gezonder gaan eten en meer gaan sporten!
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat steeds fitter wordt en je zekerder voelt! Je hebt inderdaad veel vooruitgang geboekt. Je mag trots op jezelf zijn. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan je aanraden om niet echt met je gewicht bezig te zijn. Daar is niet waar het erg om draait bij gezonder willen leven en als je spieren opbouwt ga je ook meer wegen natuurlijk. Dus eigenlijk moet je het wegen schrappen. En gelukkig ga je je ook meer focussen op het strakker worden dan echt afvallen, want je gewicht is prima al mag iets meer ook wel. En een tip (maar ik weet niet hoevere je gezond wilt leven: vervang zuivel door plantaardige melk (soya, rijst, hazelnoot of amandel) en brood door speltbrood. Erg veel mensen kunnen zonder dat ze het weten niet tegen zuivel en brood (+ dat het "dikmakers" zijn). Hopelijk heb je hier wat aan, het is natuurlijk aan jóu wat je ermee doet en in hoevere je gezond wilt leven, maar ik bedoel het in ieder geval goed hoop dat je dat begrijpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weet je ook dat het zo is dat als je aan kg evenveel vet als aan spiermassa hebt, de spiermassa minder ruimte in neemt? Je spieren zijn dus zwaarder dan dat vet is, waardoor het op de weegschaal misschien lijkt dat er niks aan je lichaam verandert maar in werkelijkheid verandert er dus heel veel! Knap werk trouwens van je hoe je dat allemaal volhoud!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Daar gaat het om, om het percentage vet en niet om de cijfertjes. Ik vind het zelf meestal niet zo belangrijk dat cijfertje, eerder hoe ik mijzelf zie en hoe ik mijzelf voel. Al geeft zo'n cijfer wel een fijn gevoel, maar dat is niet het belangrijkste. Fijn dat je zo vooruit bent gegaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je hoeft inderdaad helemaal niet af te vallen! Maar sporten is altijd goed (: Fijn dat het zo goed gaat! Kan je die dingen alleen bij een sportschool meten of ook anders?
  xxxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klinkt goed! Ik vind je figuur trouwens prachtig! Ik zou er inderdaad niks aan veranderen! Ik vraag me al de hele tijd af welke camera en lens je gebruikt. Je foto's zijn namelijk zó mooi!! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Erg knap gedaan :) Ik vind het inderdaad een prima gewicht, ik weeg zelf net zoveel of misschien net twee kilo zwaarder en ben er tevreden mee! Heel goed ook dat je wel gewoon doorgaat met gezond eten, want op gewicht blijven is ook ontzettend belangrijk en gezond.
  Liefs, Demi

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Awh wat super knap van je! Je mag echt trots zijn op jezelf. Ik zou er inderdaad niks meer aan veranderen. Je hebt echt een prima gewicht. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wow, ik wou dat ik hetzelfde doorzettingsvermogen als jou had! Goed bezig! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Knap dat je zo bezig bent met je gewicht en voeding. Ik kan dat echt niet volgensmij. Leuke outfit heb je trouwens aan op de foto

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat geweldig dat je dit doet! :) Ik wou dat ik dit ook kon, maar ik vind het altijd zo moeilijk als ik thuis ben en al het lekkers ligt voor het grijpen. Ik probeer het wel & hou ondertussen ook bij wat ik eet. Misschien als je dat ziet zitten kan je ook je schema van wat je precies eet van gezonde snacks delen? Dat zou ik alleszins zeer interessant vinden! Want ik heb daar wel wat problemen mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goed hoor. Je ziet er ook prachtig uit :)

  Xo

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Super Denise. Je kan trots op jezelf zijn en iedereen heeft wel eens een tegenslag. Stoer die foto met je spierbal, haha. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jeetje, je kan trots op je lichaam zijn hoor! Heel erg mooi namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat ben je goed bezig zeg! Ik vind het erg knap van je en je ziet er prachtig uit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooi dat het zo goed gaat! Spieren hebben een hogere dichtheid dan dat vet heeft. Dus je lichaam wordt strakker, vet neemt af, en spieren komen dus daarvoor in de plaats waardoor je wel aankomt maar toch een mooi lichaam hebt! Je ziet er nu echt top uit! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat knap van je! Ik zelf doe helemaal niks aan mijn lichaam!
  Super goed dat je jezelf telkens weer kan zeggen dat je gaat sporten.
  RESPECT! ik doe het je niet na.  www.glamorousvision.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Echt super knap! Je hebt een prachtig figuur! xo

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik vind dit, omdat ik er zelf ook zo veel mee bezig ben, heel erg leuk om te lezen! Ik zou zelf ook wel zo'n meting tot mijn beschikking willen hebben... In de sportschool hebben we alleen een weegschaal waar je met blote voeten op moet staan om ook je vetpercentage te meten, maar die is helemaal niet zo accuraat... En om ook een uitslag te krijgen over je vetvrije massa etc. is veel uitgebreider!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind dat je heeel goed bezig bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wat leuk om te lezen! Ik ben zelf 16 en ik weeg net iets minder als jou. Maar ik ben wel wat groter, maar ik vind het echt knap van je dat je zo gezond bezig bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. handig zo'n meting zeg! en fijn dat je spieren aan het opbouwen bent!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wat goed van je! Je ziet er ook echt goed uit (ik weet niet hoe je er hiervoor uit zag haha, dit is de eerste keer dat ik op je blog kijk. Hij is leuk!)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. wat leuk om dit artikel te lezen! Ik ben sinds eind juli ook bezig met een gezonde levenstijl en work-outs! Ik heb een personal trainer ingehuurd en het gaat super goed.. ik herken je in alle dingen die je hebt opgenoemd! Leuk om die tabel te bekijken.. ik moest ook leren dat spiermassa meer weegt dan vet. Ik ben eigenlijk mijn hele leven dun geweest, maar ben naarmate ik ouder werd steeds ietsjes meer gaan wegen. Ik woog altijd tussen de 50 en 53 kilo, maar ik at ontzettend ongezond! Eind juli woog ik rond de 61 kilo! En ik ben maar 1.65.. echt niet goed haha. Naja, qua vet percentage zat ik op normaal, maar ik paste veel van mijn kleding niet meer... nu, 50 dagen later.. 3,5 kilo eraf. Nu is mijn doel ook niet meer afvallen, maar ik ben benieuwd op welk gewicht ik blijf haken... toch is mijn ideaal gewicht rond de 55 kilo. Ik volg je nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Zo knap van je! Als ik jouw verhaal lees inspireert het me echt om ook te sporten, maar ik kan het gewoon niet volhouden. Ik heb de discipline niet en word al moe als ik er aan denk, ik gebruik mijn ziekte overal als excuus voor en hou niks vol. Meh!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik ben blij met iedere reactie die ik krijg! Als je een vraag stelt, dan beantwoord ik die ook hier.